(*...τυλίγεις τα πέντε δάχτυλα σου στης λύρας τον λαιμό και με τις δοξαριές ανάβεις στην καρδία φωτιές)

Ερωτήσεις Προβληματισμού (ερ.5)





Σύμφωνα με όσα διαβάσατε στο συγκεκριμένο ιστολόγιο (blog), ποια κατά την γνώμη σας είναι η σημασία και η θέση της λύρας στην σύγχρονη κοινωνική και προσωπική ζωή ενός ποντίου (μπορείτε να απαντήσετε και από προσωπική πείρα – προσωπικά γεγονότα).


~ ~ ~


3 σχόλια:

  1. Όπως για κάθε άτομο τα παραδοσιακά όργανα του τόπου του ξυπνούν αναμνήσεις και συναισθήματα για π.χ. εγώ που είμαι σαρακατσάνα, ακούγοντας το κλαρίνο, μου θυμίζει παλιές αναμνήσεις και ιστορίες που μου έχουν διηγηθεί οι παππούδες μου για την Ελασσόνα, έτσι και για κάθε Πόντιο, πιστεύω πως η λύρα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της προσωπικής του ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθένας για το τόπο του έχει κάποιο μουσικό όργανο εμεις έχουμε το κλαρίνο έτσι και οι πόντιοι έχουν ως μουσικό όργανο την λύρα. Εγώ προσωπικά την Λύρα και τις παραδόσεις τον ποντίων τα έμαθα από ΈΝΑΝ ΦΊΛΟ ΜΟΥ ΠΌΝΤΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H μουσική είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους έκφρασης τη συναισθηματικής κατάστασης των ανθρώπων. Η παραδοσιακή μουσική ειδικότερα έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους του κάθε τόπου καθώς εκφράζει αλλά και διατηρεί μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από μια παλιότερη συχνά εποχή του τόπου αυτού. Όπως η κρητική μουσική έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους κρήτες την ίδια σημασία είμαι σίγουρη ότι έχει και η ποντιακή λύρα για τη ζωή των ποντίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή