(*...τυλίγεις τα πέντε δάχτυλα σου στης λύρας τον λαιμό και με τις δοξαριές ανάβεις στην καρδία φωτιές)

Ερωτήσεις Προβληματισμού (ερ.1)




Μέσα από την ποντιακή λύρα αναδύεται η παράδοση, η ιστορία και ο πολιτισμός του ποντιακού ελληνισμού. Γνωρίζεται κάποιο άλλο όργανο που να κάνει το ίδιο;


~ ~ ~



4 σχόλια:

  1. Ένα άλλο όργανο που αναδεικνύει την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό είναι και το κλαρίνο. Συγκεκριμένα από το κλαρίνο πηγάζει και η σαρακατσάνικη παράδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή είμαι από την Πελλοπόννησο το μουσικό όργανο που χρησιμοποιούμε στην παραδοσιακή μας μουσική είναι το κλαρίνο. Ως όργανο παίζει τον κυριότερο ρόλο και ακουγοντάς το σε κάνει να σηκωθείς και να χορέψεις και επιπλέον έχει έντονο ρυθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια παραδοσιακά μουσικά όργανα του τόπου μου (της Χίου) είναι η λεγόμενη τσαμπούνα και το τουμπί. Πρόκειται για όργανα που κρύβουν την ιστορία ενός χωριού της Χίου και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα την περίοδο των Αποκριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ με τη σειρά μου θα προσθέσω μουσικά όργανα της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Κρήτης. Η κρητική λύρα, το λαούτο και η ασκομαντούρα είναι όργανα που μπορούν να αποδώσουν το ρυθμό της κρητικής παράδοσης στο υπέρτατο βαθμό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή